Logo
Aerodrom
PODGORICA Srce Crne Gore

Aerodrom Podgorica > Informacije za put

 

Prtljag

 

Prevoz kucnih ljubimaca i životinja

Kućni ljubimci mogu biti primljeni na let samo ukoliko se ispune posebni uslovi. Mačke, manje pse i pojedine sitne životinje možete ponijeti sa sobom kao ručni prtljag, pod uslovom da zajedno sa kavezom ne prelaze 8 kg. Veće životinje se primaju na let kao predati prtljag uz poseban tretman (link Posebni prtljag - ovo je dodatna stavka u sklopu menija Prtljag, a ispod stavke Predati prtljag) prilikom rukovanja i utovara. Za detaljnije informacije o uslovima i ograničenjima prevoza kućnih ljubimaca i životinja možete kontaktirati odabranu avio kompaniju.

 

Ručni prtljag 

Ručni prtljag, po unošenju u putničku kabinu, mora biti odložen u prtljažne odjeljke iznad sjedišta ili u namjenski prostor ispod sjedišta, što dovodi do ograničenja u dimenzijama, težini i količini ručnog prtljaga. 


Opšte pravilo je da kompanije dozvoljavaju samo jedan ručni prtljag dimenzija 56cm x 45cm x 25cm (prema IATA standardu), težine do 8kg. Međutim, ova ograničenja mogu varirati u zavisnosti od avio kompanije, klase prevoza, rute, tarife itd. Molimo da Vaš ručni prtljag bude u skladu sa navedenim pravilima. Za sve detaljnije informacije možete kontaktirati odabranu avio kompaniju (link Avio kompanije).

Ručni prtljag mora biti prijavljen na šalteru za registraciju putnika i prtljaga. Detaljnu listu zabranjenih predmeta i opasnih materija pogledajte ovdje  , mjere bezbjednosti za tečnosti u ručnom prtljagu možete pogledati ovdje

 
  
 


Molimo da upakujete Vaš ručni prtljag u skladu sa ovim propisanim mjerama, prije dolaska kod nas. U suprotnom po dolasku na bezbjedonosnu kontrolu neće Vam biti dozvoljeno da zabranjene i nepropisno upakovane predmete, materije i tečnosti unesete u putničku kabinu. Sve zabranjene predmete ili veće količine tečnosti od dozvoljenih će te morati odložiti u namjenske kontejnere.

Zbog Vaše udobnosti i sigurnosti, avio kompanija može zahtijevati da ručni prtljag, neposredno pred ukrcavanje, stavite na kolica pored vazduhoplova, kako bi bio odložen zajedno sa predatim prtljagom u prtljažnike vazduhoplova. Takav ručni prtljag će Vam biti dostavljen odmah po iskrcavanju, pored vazduhoplova na aerodromu opredjeljenja.
Ova procedura se najčešće upotrebljava za:

  • dječija kolica, korpe ili stolice;
  • invalidska kolica i pomagala i
  • sav ostali ručni prtljag, kad su u pitanju manji vazduhoplovi sa nedostatkom prostora u putničkoj kabini.

Odgovornost putnika je da ručni prtljag i ostalu svojinu nikad ne ostavlja bez nadzora.

 

Predati prtljag

Avio karta, pored toga što obuhvata prevoz putnika može obuhvatati i prevoz određene količine predatog prtljaga. Dozvoljena količina predatog prtljaga, kojeg putnik može registrovati bez doplate, zavisi od avio kompanije. U zavisnosti od klase prevoza, rute, tarife itd. avio kompanija može definisati besplatnu dozvoljenu količinu predatog prtljaga koristeći:

  • pravilo težine – pri čemu se kroz putničku kartu određuje količina prtljaga u kilogramima, bez obzira na broj komada (npr.: putnik u ekonomskoj klasi prevoza može predati 20kg, dok putnik koji putuje biznis klasom ima pravo i na 30kg prtljaga).
  • pravilo komada – pri čemu se  kroz putničku kartu određuje broj komada  prtljaga, uz neka dodatna ograničenja (npr.: putik u ekonomskoj klasi prevoza može predati jedan komad prtljaga do 23kg, čije ukupne dimenzije (dužina+širina+visina) ne prelaze 158cm).

Jedan predati putnički prtljag može imati maksimalnu težinu od 32kg. Ukoliko Vaš predati prtljag nije u okviru ograničenja (težina, broj komada, dimenzije), avio kompanija ima pravo na naplatu viška prtljaga. Molimo Vas da se prilikom kupovine karte informišete o navedenim pravilima i da pripremite Vaš prtljag u skladu sa ovim i bezbjednosnim ograničenjima prije dolaska na aerodrom  (LISTA ZABRANJENIH PREDMETA PREDATI PRTLJAG. Za sve detalje možete kontaktirati odabranu putničku agenciju ili avio kompaniju.
Usled posebnih bezbijednosnih procedura, u obavezi ste da prilikom prijave na let prijavite oružije i municiju u predatom prtljagu.
Prilikom prijave na let, za svaki predati putnički prtljag dobićete prtljažni odsječak koji ste dužni da čuvate do kraja Vašeg putovanja. Prtljažni odsječak sadrži bar-kod i iste podatke kao i pripadajuća oznaka na prtljagu i služi za potrebe identifikacije Vašeg prtljaga prilikom preuzimanja na krajnjem odredištu. Neposjedovanje prtljažnog odsječka u slučaju neregularnosti sa prtljagom (kašnjenja ili neprispjeća prtljaga) znatno smanjuje vjerovatnoću uspješnosti potrage za istim.
Korisni savjeti:

  • stavite oznaku sa jasno ispisanim imenom, prezimenom i adresom na prtljag (oznake dostupne na šalteru za registraciju na let),
  • vrijedne i lomljive stvari, elektronske uređaje, važna dokumenta i lijekove nosite isključivo u ručnom prtljagu,
  • uklonite sve oznake i naljepnice od ranijih putovanja (iste mogu prouzrokovati greške prilikom sortiranja prtljaga),
  • osigurajte prtljag sa postojećim bravama ili katancima, a po potrebi koristite i trake za stezanje prtljaga i
  • vrijedne kofere umotajte u celofan kako biste ih zaštitili od habanja.

 

Posebni prtljag

Na šalteru za registraciju prtljaga možete prijaviti i prtljag koji zbog svojih dimenzija, oblika i drugih karakteristika zahtijeva dodatnu pažnju prilikom rukovanja i transporta. Vangabaritni prtljag, životinje, invalidska kolica i pomagala, muzički instrumenti, bicikla, oprema za skijanje, ronjenje, golf itd. mogu biti podložni dodatnim ograničenjima. Za više detalja možete kontaktirati odabranu avio kompaniju (link Avio kompanije).

Usled posebnih bezbijednosnih procedura, u obavezi ste da prilikom prijave na let prijavite oružije i municiju u predatom prtljagu.

Vangabaritni prtljag, kavezi sa životinjama i ostali prtljag koji zbog svojih karakteristika ne mogu biti  prenošeni  trakom za prtljag se tretiraju na poseban način. Po završavanju prijave na let i kačenja prtljažnih oznaka, potrebno je da takav prtljag odnesete do odjeljka za vangabaritni prtljag, koji se nalazi lijevo u produžetku šaltera za registraciju. Dužni ste da, na označenim vratima za predaju takvog prtljaga, sačekate dolazak aerodromskog službenika koji će preuzeti Vaš prtljag i preduzeti sve mjere za njegovu dalju bezbijedonosnu kontrolu, transport i utovar na vazduhoplov. Prtljag ne smijete ostavljati bez nadzora do dolaska našeg službenika, jer će u suprotnom takav prtljag biti tretiran kao sumnjiv i biti podvrgnut posebnim bezbjedonosnim mjerama. Za slučaj gubitka tako napuštenog prtljaga Aerodrom Podgorica ne može snositi odgovornost.
Životinje moraju biti u odgovarajućem kavezu kako bi bile primljene na let kao predati prtljag. Po završetku prijave na let i stavljanju oznake za prtljag, kavez sa životinjom ne morate odmah da predate na odjeljku za vangabaritni prtljag. Međutim dužni ste to da uradite najkasnije 40 minuta prije planiranog vremena polijetanja vazduhoplova (po već gore opisanoj proceduri).

 

Neprispjeli prtljag 

U slučaju neprispeća Vašeg prtljaga, najbolje je da se odmah sa avionskom kartom i odsječkom prtljažnog privjeska za predati prtljag, obratite aerodromskom službeniku na šalteru ,,Izgubljeno-Nađeno’’ koji se nalazi u dolazećem holu, naspram traka za preuzimanje prtljaga u produžetku crvenog carinskog kanala. Aerodromski službenik će odmah zatražiti ponovnu provjeru bagaža vazduhoplova i tokova dopremanja prtljaga po istovaru sa vazduhoplova. Za slučaj, da i nakon te provjere, nije pronađen prtljag aerodromski službenik će pristupiti otvaranju zapisnika o neprispijeću prtljaga u cilju elektronskog praćenja i traganja za prtljagom.   

Kako bi potraga dala što brže i efikasnije rezultate, potrebno je da znate i osnovne karakteristike prtljaga, kao što su: tip, proizvođač i boja. Po sačinjavanju zapisnika o neprispijeću aerodromski službenik će Vam izdati kopiju istog, a u zavisnosti od avio kompanije možete odabrati način obavještavanja o  preuzimanju prtljaga (tel. poziv ili SMS).

Za slučaj pronalaska i prispijeća oštećenog ili orobljenog prtljaga Aerodrom Podgorica pruža i usluge asistencije prilikom pravljenja odgovarajućih zapisnika i upoznavanja putnika sa pravilima avio kompanija u slučaju prispijeća oštećenog ili orobljenog prtljaga.
Da biste preuzeli prtljag morate doći lično (u slučaju da Vaš prevoznik ne obezbjeđuje dostavu prtljaga) do magacina ,,Izgubljeno-Nađeno’’, koji se nalazi u poslovnoj zgradi aerodroma Podgorica, a koja je tunelom povezana sa putničkom zgradom.

U cilju preuzimanja prtljaga, a radi indentifikacije vlasnika, potrebno je da priložite na uvid pasoš (ili ličnu kartu - samo za državljane Srbije) i platite određene naknade ukoliko to predviđaju carinski propisi. Prispjeli prtljag može preuzeti i član porodice ako uz gore navedena dokumenta putnika, priloži i svoja lična dokumenta i ključ ukoliko je prtljag zaključan.

Za više informacija o naknadama i carinskom režimu (link Uprave Carina).

Ukoliko odabrana avio kompanija obezbjeđuje dostavu prtljaga, Vaš prtljag može biti dostavljen na privremenu ili stalnu adresu na teritoriji Crne Gore uz regulisanje carinskih formalnosti u Vaše ime.

Kontakt ,,Izgubljeno-Nađeno’’, putem:

Radno vrijeme od 07 časova do slijetanja poslednjeg planiranog vazduhoplova u dolasku.

Za više informacija i rezervaciju vožnje molimo kliknite ovdje
Aerodrom
PODGORICA
12°
odlasciDolasci
Broj leta
Grad
Plan.
Promj.
YM501
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM501
Dolazak iz: Vienna
Planiran: 11:45 Novo vrijeme: 11:50
Status: Sletio
Vienna
11:45
11:50
LO583
Kompanija: LOT POLISH AIRLINES
Broj Leta: LO583
Dolazak iz: Warsaw
Planiran: 12:25 Novo vrijeme: 12:30
Status: Sletio
Warsaw
12:25
12:30
JU172
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU172
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 14:30 Novo vrijeme: 14:25
Status: Sletio
Belgrade
14:30
14:25
FR7961
Kompanija: RYANAIR
Broj Leta: FR7961
Dolazak iz: London
Planiran: 15:50 Novo vrijeme: 15:58
Status: Sletio
London
15:50
15:58
YM235
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM235
Dolazak iz: Paris
Planiran: 17:20 Novo vrijeme: 17:27
Status: Sletio
Paris
17:20
17:27
TK1087
Kompanija: TURKISH AIRLINES
Broj Leta: TK1087
Dolazak iz: Istanbul
Planiran: 19:40 Novo vrijeme: 19:36
Status: Sletio
Istanbul
19:40
19:36
YM103
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM103
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 20:10 Novo vrijeme: 20:07
Status: Sletio
Belgrade
20:10
20:07
odlasciOdlasci
Broj leta
Grad
Plan.
Promj.
YM234
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM234
Destinacija: Paris
Planiran: 11:40 Novo vrijeme: 11:50
Status: Odletio
Paris
11:40
11:50
AZ559
Kompanija: ALITALIA
Broj Leta: AZ559
Destinacija: Rome
Planiran: 12:05 Novo vrijeme: 12:14
Status: Odletio
Rome
12:05
12:14
LO584
Kompanija: LOT POLISH AIRLINES
Broj Leta: LO584
Destinacija: Warsaw
Planiran: 13:15 Novo vrijeme: 13:14
Status: Odletio
Warsaw
13:15
13:14
JU173
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU173
Destinacija: Belgrade
Planiran: 15:15 Novo vrijeme: 15:18
Status: Odletio
Belgrade
15:15
15:18
FR7962
Kompanija: RYANAIR
Broj Leta: FR7962
Destinacija: London
Planiran: 16:15 Novo vrijeme: 16:47
Status: Odletio
London
16:15
16:47
YM102
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM102
Destinacija: Belgrade
Planiran: 18:00 Novo vrijeme: 18:05
Status: Odletio
Belgrade
18:00
18:05
TK1088
Kompanija: TURKISH AIRLINES
Broj Leta: TK1088
Destinacija: Istanbul
Planiran: 20:35 Novo vrijeme: 20:45
Status: Odletio
Istanbul
20:35
20:45
Novosti

Prvi let Barselona-Podgorica
Sletio prvi "LAUDA" iz Štutgarta
Startuje linija Podgorica - Bologna
Lufthansa grupa u posjeti Podgorici
Otvoren terminal 2 Aerodroma Tivat
Lufthansa Frankfurt/Minhen- Tivat
Preko 2 miliona opsluženih putnika

Izdvajamo
VIP Saloni Za potrebe posebnih gostiju, svečane prijeme i konferencije za štampu Aerdrom Podgorica vam pruža uslugu...
Provjerite pasoš Zbog pravila oko validnosti pasoša zemalja Evropske Unije i ostalih država sa kojima je Crna Gora povezana...
GENERALNA Avijacija Sve informacije o potrebnoj papirologiji parkingu i cijenama za vaš privatni ili poslovni avion na aerodromu