Logo
Aerodrom
PODGORICA Srce Crne Gore

ISTORIJAT    AERODROMA  PODGORICA

 

1928-1934

1928. godine, kada je počeo vazdušni saobraćaj u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca,  na  tlu Crne Gore , sletio je putnički avion.

Na studijski, kružni let Beograd-Skoplje-Podgorica-Mostar-Sarajevo-Beograd, preduzet u svrhu “trasiranja“  namjeravane mreže saobraćajnih linija, dvokrilcem Potez 29-2, registarskih oznaka X-SEFG, domaćegDruštva za vazdušni saobraćaj, krenujla je iskusna  ekipa .

Dvokrilcem su upravljali piloti inženjer Tadija Sondermajer, direktor, i Vladimir Striževski, šef pilota Društva, a pored aviomehaničara Pavla Ćuka, putnici su bili dopisnik “Politike“, novinar Nikolić i filmski snimatelj Njemec. Radi smještaja opreme, zaliha hrane, vode, odjeće, ćebadi, i drugih potrepština, demontirana su neka sjedišta u putničkoj kabini.

Avion je poletio iz Beograda 26. maja 1928. na prvu etapu, let do Skoplja. Posle dva dana zadržavanja u Skoplju, gdje je kršten imenom “Skoplje“, avion je nastavio “trasiranje“ vazdušne linije prema Podgorici.

Uz velicanstven I srdacan docek avion je  29.maja aterirao na starom letilistu u blizini  Vrela Ribnickih /Ćemovsko Polje/.

 

    U Podgoricu je 5.maja 1930.godine u 10casova i 45 minuta sletio prvi putnicki avion.Podgorica je bila u slavlju.Nekoliko hiljada gradjana Podgorice i okolnih sela radoznalo je docekalo,kako pisu tadasnji izvjestaci “pticu na motor” i priredili nevidjene ovacije.U avionu tipa “Farman” sa devet sjedista,uz pilota i Sondrmajera,”glavnog organizatora Drustva”,nalazila su se i pet novinara,saradnika beogradskih listova.Tom prilikom predsjednik podgoricke opstine je poklonio pilotu 10 napoleona a Sondermajeru  zlatno crnogorsko  odijelo.

    O tom dogadjaju ondasnja crnogorska stampa izmedju ostalog pise :

“…putnicki avion posao je iz Beograda u 7 casova.U Sarajevu je bio u 8 casova i 33 minuta.Poslije odmora od pola casa aeroplan je krenuo iz Sarajeva za Podgoricu gdje je stigao u 10 casova i 45 minuta. Aeroplan se spustio na samoj poljani vise stare varosi…Drustvo “Branko”otpjevalo je himnu a zatim je gostima priredjen banket u hotelu “Imperijal”.Aeroplan ce ici dva puta nedeljno :ponedjeljkom i cetvrtkom,a cijena je 850 dinara. ”  /Slobodna misao,11.maja 1930./

 

Aerodrom Podgorica-Cemovsko Polje aeroiting 1934Capture
Juna 1934.godine u Podgorici je odrzan Aero mitingPratilo ga je vise od 10 000 gradjana iz citave Crne Gore. U programu je ucestvovalo  sedam aviona bombardera,tri lovacka aviona i nekoliko skolskih.

Program koji su izvodili izazvao je odusevljenje.

 

1946 - 1961

   Aerodrom Titograd 009 (via ZZ) 
8.Aprila 1946.god.otpoceo je redovan prevoz putnika na relaciji Beograd-Podgorica .Avioni su letjeli ponedjeljkom,srijedom i petkom. Putnici su mogli da ponesu samo 15 kilograma prtljaga a umjesto putnickih fotelja sjedilo se na gurtnama – sjedista postavljenih duz trupa aviona predvidjenih za prevoz padobranaca i vojnika.Putna dokumenta provjeravao je umjesto stjuardese , clan posade aviona,mehanicar – letac./Letiliste Vrela Ribnicka/

    Aprila 1957.god.avionom C-47 ostvaruje se prva domaca kargo linija (BG-Sarajevo-Titograd)kojom su se prevozili novine I raznovrstan teret.

 

    Aerodrom u Titogradu,kao jedan od prvih sa betonskom pistom,otvoren je za vazdusni saobracaj 1961.godine.

    Posjedovao je  vrlo funkcionalnu zgradu sa svim pratecim objektima, povrsine oko 4000m2 zajedno sa prilaznim spojnicama.Propusna moc zgrade bila je oko 1000 putnika dnevno .Kao zaokruzena cjelina sa pratecim objektima ,mogla je  uredno i kvalitetno da primi i otpremi u toku 24 casa 25-30 aviona tipa DC-9.

1977

   Podgorica 61.

Trinaestog jula 1977.godine na Dan ustanka SR Crne Gore svečano je otvoren rekonstruisani i modernizovani aerodrom Titograd-Golubovci, tada jedan od najsavremenijih aerodroma u zemlji . Na svečanosti su govorili Marko Orlandic, predsjednik Izvršnog vijeća Crne Gore i Mirko Popovic, koji je graditeljima uručio zlatne časovnike – dar Skupštine Titograda.

Ova moderna vazdušna luka, smještena u Golubovcima kod Titograda, čija poletno-sletna staza je bila duga 2500 m i siroka 45 m, što znači da je mogla da primi gotovo sve vrste putničkih aviona tog vremena. Pista je na oba kraja (“praga“) imala uredjene sigurnosne pojaseve, koji su garancija bezbijednosti, u slučaju da avion eventualno skrene sa poletno-sletne staze.Uz nju je postojala i paralelna rulna staza dužine 2500 m i širine 15 m.

Zajednica je dobila Aerodrom, kao najljepši dar i čestitku za 13. jul, Dan ustanka naroda Crne Gore. Aerodrom u Titogradu je otvoren za redovni saobraćaj 16. jula te godine, i bio je ne samo značajan za SR Crnu Goru, nego i za cjelokupni naš vazdušni saobraćaj. Inače te, 1977. godine, u odnosu na teritoriju i broj stanovnika, Crna Gora je imala relativno gustu mrežu aerodroma, koju su činili Titograd, Tivat, Ivangrad i Žabljak.
 

1999

Posle više od tri decenije, današnji aerodrom, imenjak svog matičnog grada, je modernizovano, povećano, i savremeno opremljeno vazdušno pristanište. Ukupni izgled “Podgorice“, elegancija oblika i šarm  nekih njegovih cjelina ili djelova, čine ga abasadorom, koji najbolje zastupa svoju zemlju, pred očima stranaca i putnika namjernika.
 

JP AERODROMI CRNE GORE

 

   Javno preduzeće Aerodromi Crne Gore je formirano 1999. godine od strane Vlade  Crne Gore. Aerodromi u Podgorici i Tivtu su nakon višegodišnjih pregovora preuzeti od srbijanske kompanije JAT-a dana 23. aprila 2003. godine i postali vlasništvo Vlade Crne Gore. Direktor JP Aerodromi Crne Gore je gospodin Milovan Đuričković.

    Od dana preuzimanja aerodroma od strane države Crne Gore, počinje njihov ubrzani planski i dinamičan razvoj kao i njihova međunarodna promocija.

    Projektom modernizacije aerodroma u Crnoj Gori vrijednim oko 30 miliona eura, koji su kreditno podržale Evropska investiciona banka  i Evropska banka za obnovu i razvoj, izgradjeni su novi kapaciteti na oba aerodroma, modernizovani  i rekonstruisani postojeći , nabavljena nova moderna aerodromska oprema.  Ovim programom je unaprijeđen kvalitet pružanja usluga putnicima i avio kompanijama kao i obezbijeđena veća sigurnost i bezbijednost svim korisnicima aerodromskih usluga.

    Novi aerodrom Podgorica svečano je otvoren za saobraćaj 14.maja 2006. godine a rekonstruisani i modernizovani aerodrom Tivat dana 03.juna 2006. godine.

    Crnogorski aerodromi su članica ACI-ja, medjunarodnog udruženja aerodroma  a aktivnom promocijom na brojnim medjunarodnim skupovima i berzama obezbijedili su kreiranje prepoznatljivog brenda i veliku potražnju brojnih avio kompanijama za uspostavljanjem aktivne saradnje.

    JP Aerodromi Crne Gore uspješno saradjuje sa aerodromima u okruženju i brojnim drugim internacionalnim vazdušnim lukama , i obavezno je prisutno, pored ostalih susreta i na najvećoj smotri subjekata u vazdušnom saobraćaju koji se održava jedanput godišnje –

    Slogani naše kompanije su "Aerodrom Podgorica - srce Crne Gore" i "Aerodrom Tivat - vrata Jadrana"


2013

Vlada Crne Gore je na sjednici od 25.jula 2013.godine,donijela odluku o osnivanju jednoclanog akcionarskog drustva za usluzne djelatnosti u vazdusnom saobracaju “Aerodromi Crne Gore”

Naziv drustva je : “Aerodromi Crne Gore” akcionarsko drustvo za usluzne djelatnosti u vazdusnom saobracaju.Skraceni naziv Drustva je :”Aerodromi Crne Gore” AD

Sjediste  uprave Drustva je na Aerodromu Podgorica

Organi Drustva su:
·        Odbor direktora
·        Izvrsni director
·        Sekretar

11.02.2014. godine Drustvo je upisano u Centralni Registar Privrednih Subjekata

 

Za više informacija i rezervaciju vožnje molimo kliknite ovdje
Aerodrom
PODGORICA
°
odlasciDolasci
Broj leta
Grad
Plan.
Promj.
JU170
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU170
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 07:50
Status: -
Belgrade
07:50
-
FR1968
Kompanija: RYANAIR
Broj Leta: FR1968
Dolazak iz: Stockholm
Planiran: 09:25
Status: -
Stockholm
09:25
-
YM101
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM101
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 09:40
Status: -
Belgrade
09:40
-
W64904
Kompanija: WIZZ AIR
Broj Leta: W64904
Dolazak iz: Memmingen
Planiran: 10:05
Status: -
Memmingen
10:05
-
YM991
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM991
Dolazak iz: Rome
Planiran: 11:20
Status: -
Rome
11:20
-
FR6041
Kompanija: RYANAIR
Broj Leta: FR6041
Dolazak iz: Brussels
Planiran: 13:05
Status: -
Brussels
13:05
-
OS727
Kompanija: AUSTRIAN AIRLINES
Broj Leta: OS727
Dolazak iz: Vienna
Planiran: 14:25
Status: -
Vienna
14:25
-
odlasciOdlasci
Broj leta
Grad
Plan.
Promj.
YM100
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM100
Destinacija: Belgrade
Planiran: 07:30
Status: -
Belgrade
07:30
-
YM990
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM990
Destinacija: Rome
Planiran: 08:00
Status: -
Rome
08:00
-
JU171
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU171
Destinacija: Belgrade
Planiran: 08:20
Status: -
Belgrade
08:20
-
FR1969
Kompanija: RYANAIR
Broj Leta: FR1969
Destinacija: Stockholm
Planiran: 09:50
Status: -
Stockholm
09:50
-
W64903
Kompanija: WIZZ AIR
Broj Leta: W64903
Destinacija: Memmingen
Planiran: 10:35
Status: -
Memmingen
10:35
-
FR6042
Kompanija: RYANAIR
Broj Leta: FR6042
Destinacija: Brussels
Planiran: 13:30
Status: -
Brussels
13:30
-
YM180
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM180
Destinacija: Ljubljana
Planiran: 14:25
Status: -
Ljubljana
14:25
-
Novosti

Prvi let Barselona-Podgorica
Sletio prvi "LAUDA" iz Štutgarta
Startuje linija Podgorica - Bologna
Lufthansa grupa u posjeti Podgorici
Otvoren terminal 2 Aerodroma Tivat
Lufthansa Frankfurt/Minhen- Tivat
Preko 2 miliona opsluženih putnika

Izdvajamo
VIP Saloni Za potrebe posebnih gostiju, svečane prijeme i konferencije za štampu Aerdrom Podgorica vam pruža uslugu...
Provjerite pasoš Zbog pravila oko validnosti pasoša zemalja Evropske Unije i ostalih država sa kojima je Crna Gora povezana...
GENERALNA Avijacija Sve informacije o potrebnoj papirologiji parkingu i cijenama za vaš privatni ili poslovni avion na aerodromu